Sedan är den spelande. Som amerikanska tidningar coyly uttryckte det, en smak för kort "körningar i familjen". Jordan far verkar ha varit en inbiten spelare samt lokal komiker ("alltid bra för ett skratt"). På en av de Jordan "periodiska sorties till spel salonger (här en till Atlantic City, då tjurarna var ett spel nike free run 5.0 dam nere i finalen), var det Michaels far nike free run 3 dam rosa billigt som räddats sin son med att säga det hade alla varit hans idé. Det förhandlades ner till dollar 300.000, men det satt sin prägel på Jordans karriär, och när golf vadslagning kom upp i domstol, NBA gav honom den skarpaste reprimand det var sannolikt att ge den enda Nike Free Herr blå spelaren om vilken det kan sägas med säkerhet att han kommer att fylla någon arena, för någon klubb, när som nike free run 5.0 dam rea rosa helst. Jordan svarade anklagelserna om spelberoende med sin vanliga värdighet: "Hasardspel är lagligt, vadslagning är lagligt, sa han. "Min familj är inte svälter. Min fru, om jag hade ett problem, skulle ha lämnat mig. Min familj, min mor och far, vi nära sticka människor. De har övervakade mig sedan jag nike free run 2 dam svart var liten. Om jag någonsin haft ett problem, de hade aldrig ett problem säger jag hade Nike Free Run 2 Herr svart ett problem. "Hans spel, liksom faderns död, måste sättas i perspektiv. Förlusten Nike Free Run 3 Herr grå av en miljon dollar är jordnötter till en man som gör Jordaniens typ av pengar; förlusten av sin far är en katastrof för en man som länge varit beroende, efter sällskap, för att få råd, för att må bra om sig själv, på sin far. På torsdagen Jordanien bannade några i nike free run 5.0 herr rea media för att spekulera att döds kan vara länkat till rapporter om hans spelande.
Min make och jag hjälper Skor Nike Free honom eller henne jag fortfarande kan omöjligen Nike Free Run 2 Herr Rea undersöka honom eller Nike Free 4.0 V2 Dam Rea henne. Många av oss fortsatte att gå via finna dig själv i kärlek till ingenting alls. Medan jag slutade använda honom eller henne, min make och jag lär varenda en av rädslan varie helst relation en enskild engagerad jag undvek var och en och från och med nu tror jag verkligen varje uttryck Nike Free Dam Billig som han sade. Vill du vara mycket glad att du bör vara en persons Nike Free Run 3 Dam Rea "lite om sidan"? Det är lämpligt att fatta ett beslut upplevelse kopplat till denna typ av hane från början, vogue något om honom eller henne som du vill, eller kanske tanken att du ser för närvarande knuten till någon sorts engagerad manliga förse Nike Free Run 2 Dam Rea dig med ett antal intern full belåtenhet.Nike Free TR Fit Herr ReaOm något om honom eller henne, då kan du lika snabbt få någon annan att använda individer attribut, men är inte nödvändigtvis kopplade till någon form av anslutning. Om närvarande knuten till någon sorts engagerade män, då är du i allmänhet Nike Free Run 3 Herr Rea aready medveten om normalt de sannolika utfall, och du helt enkelt bör analysera om du vill styra Nike Free 5.0 V3 Dam Rea tillsammans med bysten här typen av uppåt inför tanken erhåller ytterligare, eller kanske välj en sak förr eller senare finner faktum. Oavsett vad, måste du hålla Nike Free 3.0 V2 Dam Rea upp mot ett antal riktigt allvarligaRea Nike Free 5.0 V4 Dam känsloladdad rollercoaster, men det kan verkligen vara säkrare att styra istället tillåter frågor faller.
.

Västra Vingåkers hembygdsförening 70 år

JUBILEUMSSKRIFT

.

När en människa fyller 70 år har en skön och stillsam pensionärstillvaro nyligen inträtt. Förhoppningsvis väntar några år av behaglig vila och nostalgiska tillbakablickar. Så är det aldrig med en hembygdsförening. Den måste fortsätta att vara aktiv, för det dyker ständigt upp aktuella ämnen att bevaka, nya saker att dokumentera, traditioner att föra vidare och frågor att besvara.
Västra Vingåkers hembygdsförening fyller nu 70 år. Under nästan 30 av dessa år har jag på nära håll följt arbetet;
i styrelsen eller som adjungerad för vissa uppgifter.
Jag har alltså fått en god insyn i arbetet, och det finns en sak som slagit mig: Trots att medelåldern nästan alltid är hög bland de ideella krafterna i en hembygdsförening så är det sällan problem med återväxten. När det är dags för skifte i ledningen så dyker det alltid upp nya goda krafter, beredda att med entusiasm ägna några år åt ett tidvis intensivt men samtidigt intressant hembygdsarbete.

Ordförandelistan i vår förening innefattar blott åtta namn, personer som med kraft och kompetens ägnat en del av sitt liv åt hembygden.

Följande personer har stått i ledningen för hembygdsföreningen: Gustaf Helén (1935-1953), Olof Olsson (1953-1960), Sven Nilsson (1960-1968), Mauritz Söderlund (1968-1982), Åke Fredriksson (1982-1989), Harry Larsson (1989-1996), Barbro Öhlin (1996-2001), Björn Wilhelmsson (2001- )

Bördan blir inte lättare med åren. Vi vet vilka som bildade V. Vingåkers hembygdsförening, och vi känner namnen på alla dem som under decenniernas gång fört arbetet vidare. Det är ett stort ansvar att ta över efter dessa i de flesta fall bortgångna kämpar och förvalta arvet till dem som kommer efter.
I det upprop som föreningens grundare Gustaf Helén skrev 1934 inför starten av vår förening poängterades vikten av att vara med i hembygdsarbetet:
"Det innebär att man ställer in sig själv som länk i den långa kedjan av förflutet, närvarande och tillkommande".

Sådana värdefulla länkar har det funnits många i Västra Vingåkers hembygdsförening. Ni möter många av dem om ni läser vår fylliga 50-årsskrift, utkommen 1985, eller texten inför 60-årsjubileet, publicerad i föreningens ordinarie årsskrift 1995.

Några milstolpar

Nu har ytterligare 10 år gått. Det finns ingen anledning att här upprepa den historia som redan är skriven. Några korta faktauppgifter med det viktigaste som hänt under de 70 åren ska det ändå bli.
Föreningens "födelsedag" var den 31 augusti 1935, även om uppropet var publicerat ett år tidigare.
Den första styrelsen bestod av 25 personer med initiativtagaren, tillsyningslärare Gustaf Helén som ordförande.
Första årsavgiften blev 1 kr. Man kunde också bli ständig medlem om man betalade 20 kr.
Bland föreningens första uppgifter var att överta och förvalta det hembygdsmuseum som hade inrättats i gamla sockenmagasinet redan 1926.

En annan viktig uppgift var att skaffa en hembygdsgård. Det fanns några alternativ, och styrelsen fastnade för ett torp i Viala, som köptes från Kjesäter för 4.000 kr.
Vid hembygdsgården startades snart midsommarfester, som blev allt populärare och som fortsatt under åren och fortfarande hör till föreningens mest populära arrangemang.
Till Viala flyttades efter hand andra byggnader för att kunna visa en typisk Vingåkersgård.
Största tillskottet kom 1952, när Mostugan kunde sättas upp och ge föreningen en bra samlingslokal.
Gustaf Helén var en flitig hembygdsforskare och publicist och kunde 1945 presentera första delen av Vingåkersboken. Andra delen kom 1955, men då hade Helén hunnit gå ur tiden.

Vingåkersfilmer

År 1951 kunde föreningen av grosshandlare Alvar Rosén inköpa Vingåkersfilmen, en sockenfilm i tre delar, som under åren visats otaliga gånger och alltid dragit stor publik.
I mitten på 1960-talet arrangerades årligen återvändardagar vid Viala under namnet "Vingåkersdagen".
Talare var bland andra två berömda söner från bygden, Gunnar Helén och Matts Rying.
1973 fick föreningens fotosamling ett imponerande tillskott, då man efter framlidne Alvar Rosén kunde inköpa 3.000 bilder och glasplåtar efter i bygden verksamma fotografer.
1975 firades 40-årsjubileum i Viala med landsantikvarie Ingemar Hasselgren som högtidstalare och sångerskan Margareta Kjellberg som en av underhållarna.
1978 gav föreningen ut en del av framlidna Johanna Lundströms uppteckningar i boken "Det susar av sägner" och ett par år senare två häften med Vingåkershistorier.
1984 firades Hembygdens år i hela landet och en budkavle fördes från Viala till Österåker
i Bosse Söderqvists T-Ford.
1985 kunde museets lokaler utökas med det röda magasinet från Åsens gård. I andra våningen uppsattes inredning från Simonssons nedlagda repslageri. Samma år var det dags för 50-årsjubileum, vilket firades med pompa och ståt vid Viala hembygdsgård med landshövding Gunnar Helén som högtidstalare.
1986 var det länsmuseivecka i Vingåker och där hade hembygdsföreningen en framträdande roll.
Samma år kunde föreningen flytta in i ändamålsenliga lokaler för kansli, möten och arkiv i före detta pastorsexpeditionen i Prästgårdsflygeln.
En nödvändig renovering samt ljudsättning av de gamla Vingåkersfilmerna genomfördes hösten 1988.

Årsskrifter

1989 började föreningen, i likhet med många andra i Sörmland, att ge ut en egen årsskrift, vilket blev inledningen på en årlig dokumentation av de mest skilda ämnen med lokal anknytning. Många författare har under åren medverkat med artiklar. 1990 påbörjades en omfattande torpinventering. Vissa delar av socknen, exempelvis Vadsbygden, har därigenom blivit grundligt dokumenterade. I takt med datorernas intåg har den nya tekniken tagits till hjälp för registrering av torp samt efter hand även av vårt omfattande bildarkiv.
Under 1980-talet medverkade föreningen vid de årliga slottsfesterna vid Säfstaholm. Sedan dessa upphört började hembygdsföreningen 1991 arrangera Vialadagen första lördagen i augusti. Efter en trevande inledning har arrangemanget blivit en etablerad hemvändardag med olika slags program, men där korngryn och fläsk är ett säkert dragplåster.
1995 firade föreningen 60-årsjubileum i Hansjöskolan. 1997 anordnades i Prästgårdsflygeln en uppmärksammad utställning med verk av gåramålaren Marinus Kirkegaard. Detta blev upptakten på en omfattande dokumentation av Kirkegaards målningar, av vilka 185 nu har påträffats.

Den 6 juni 1998 var två medlemmar från föreningen, Barbro Öhlin och Harry Larsson, inbjudna till Stockholms slott för att vara med och fira kung Carl Gustafs 25 år på tronen.
1999 kunde en delegation från föreningen till landsarkivet i Uppsala överlämna ett stort antal sörmländska skattelängder, som påträffats på en vind i Hacksta.
2001-2002 genomförde Harald Ottosson en videodokumentation av livet i Vingåker.
2003 moderniserades köket vid Mostugan i Viala genom anslutning till det kommunala va-nätet. Samma år var föreningen med och gav ut "Lilla boken om Vingåker", en lättläst lokal historiebok för skolorna.

Utställningar

Till senare års verksamhet ska läggas de årliga sockenresorna, vilka gjort att Västra Vingåker nu är genomrest så att de senaste årens turer har gått till grannsocknarna. Vidare har det blivit tradition med en temautställning i Prästgårdsflygeln varje vår. Årets utställning handlade om bilhandlarna Läppe-Pelle och Anders Persson. På andra våningen visades väskor och huvudbonader.

Vad kommande 10 år bär i sitt sköte vet vi inget om. Men vi vet att hembygdsföreningen är en vital 70-åring, som fortfarande har mycket att uträtta i den kedja som grundaren beskrivit med orden "förflutet, närvarande och tillkommande".

Vingåker i augusti 2005
Harald Ottosson

TILL STARTSIDAN © Västra Vingåkers Hembygdsförening 2005. Senast uppdaterad 2006-02-24, TILLBAKA
Vi har retas du hela veckan att det i dag, 10 Free Running Trainers november är Eatocracy värd dess konstituerande Secret Supper i Atlanta, Georgia, centrerad kring ämnet hur kockarna allt närmare samarbete med lantbrukare siffror i bevarandet och utvecklingen av södra matlagning. Vi varit uppmuntrande du tar din plats i (virtuella) bord, genom att gå med i samtalet och matlagning tillsammans hemma. Och nu är det dags för den stora avslöja. Ring som 2014 Nike Free Run middag bell, Linton! Japp kock Linton Hopkins och de vänliga fjärrkontrollfunktion vid Atlanta Restaurant Eugene avtjänar upp natten biljettpris med en distinkt södra känsla av plats. Inte bara är kock Hopkins presidenten av sydliga Foodways alliansen, är han en två gången James Nike Free Run 2 Herrskor Beard Award nominerade och utsågs till en av Food Wine magazine Nya Chefs 2009. Vi Nike Free Runs 3.0 V2 har alltid varit så imponerad av hans relation med lokala och hantverkare bönder och purveyors visste vi att han var vår kille som, och han bara så gosh darn Darlin de första gästerna börjar anlända och köket blir redo för passerade hors d vi smög tillbaka för några hackor Nike Free 4.0 V2 Running beredning. Kanderad bacon, någon? Chef Hopkins och Eatocracy chefredaktör Kat Kinsman skåla för de lokala bönderna som gjorde måltiden möjligt. äta med munnen full! Don vara blyg, tillade Kinsman. Som folk avsluta sina antipasti, tenderar Chef Hopkins till nötkött kort revbenen för entres. Chef Free 5.0 V3 Running Hopkins visar upp en platta av svamp foraged av en bonde vän på Nike Free Run 2 Skor Indian Ridge. Den svamp serveras med måltiden. Snacka om färsk eatin. Sockerbetor sallad porr. Du kan tacka oss senare. Ovannämnda kort revben få pläterad med Anson Mill grits, logga odlas shiitakes, rödvinssky och babymorötter. Morötterna plockades idag av middag gäst Joe 2015 Free 5.0 V3 Herr Reynolds of Love är kärlek Farm. Vi don vill att det ska vara över! Maple potten de creme, kanderad pumpa, saltade pumpafrön, smör kola och kryddad grädde. Vi mighta bara slickade skärmen. En dessert är aldrig tillräckligt, och det uppriktigt sagt vara oförskämd inte att Free Run 3 2015 prova alla särskilt denna varma sorghum tårta med urlakade citrus och en sorghum sirap tuile. Och som bartenders precisera Eatocracy namn i alla typer av barkeep utstyrsel, är allt vi har att säga alla folks! nästa. Don knackar det til du provat det. Restaurangen är fina middagar med en sydlig inflytande i livsmedel och kryddor. Jag vet. Jag är södra född, Free Run 5.0 Test uppfödd. Vi kan ha södra inspirerad mat än vanliga gamla stekt kyckling, rovor, blackeyed peas majsbröd (med en skiva rå lök och pepparsås förstås) som alla jag älskar beredd på klassiska södra vägen btw. Eugenes ISN vad min mamma Nike Free TR Fit 3 Breathefast för middag och ISN avsedd att vara.
Var finns sötpotatis, collards, havskatt, ostron, okra, ris, rökt kött, etc? Åtminstone Nike Air Max Sverige den korta revbenet är på grits, men serveras med rött vin au jus? Det spelar ingen ens låta bra med grits. November 11, 2010 vid 14:25 Svara kryddpeppar ost kan vara sydligt, men att steka det spelar göra det mer så. Mina uppväxtåren spenderades Nike Air Max TN Rea tittar på mina morföräldrar Nike Air Max Dam Rea laga salat vinäger paj, okra, havskatt, hushpuppies, etc., så, även om jag bodde i New York för en lång tid, mina rötter är väldigt mycket i Kentucky, Tennessee och Georgia. Det spelar egentligen ingen roll hur släktklenod produkterna är eller hur svartaktiga grön säckväv på land skinka beredningen är det som gör det södra. Tro mig, Nike Air Max Herr Svart snälla, när jag säger att jag menar ingen respekt. Om jag kan ta hoppin John, hoe kakor och fläsk magen och göra dem smaka mer som provinsiella fransk matlagning än något någon söder om Ohio skulle erkänna att jag Nike Air Max 1 Dam Lila lärde mig aldrig mina förfäder Nike Air Max Thea Sverige recept och stilar, är min gissning att kockarna ut att imponera kan ta mycket Södra ingredienser och göra dem till något helt annat, också. När allt, inlagda persikor och kycklinglever blir kinesiska med några enkla krydda förändringar.Medan en svart ogenomskinlig är ett säkert alternativ, dess också förutsägbar och lite tråkig. En färgad tight gör ett uttalande, men tyvärr kan få dig att se ut som du är på väg till en fancy dress party. Det finns dock en stram (i tid hedrad tradition av mode skåpet, Nike Air Max 90 Dam Rea kommer denna kolumn alltid hänvisa till kläder i singularis) som lägger Va Va Voom till din vintergarderob med minimal effortintroducing Grey Wool Tight. Som en favorit grå märgel T-shirt, glider GWT sömlöst i någon garderob. Det mjukar en LBD, värmer upp en te klänning och ser fantastiskt med den här säsongens vin toner. Att inte tala om uppsjö av Billig Nike Air Max 95 Herr skor det komplimanger; Conker Chelsea stövlar och marinen sammet tofflor för att nämna några. Det finns två punkter att notera vid köp av GWT. Den första är att köpa en stor storlek och dra linn hög.